top of page
Princess Svanevit- England 2017.jpg
renovering_bildspel.jpg

Att rädda en skatt

Föreningen Svenska Träbåtar

 

Sverige som nation har ända sedan tidigt 1900-tal en stolt tradition inom design och bygge av kappseglings- och fritidsbåtar i trä. Högsta materialkvalitet och inte minst noggrannhet och innovation är signum för Sveriges båtbyggen. Idag är dock många mästerverk borta; försvunna eller ännu värre skrotade.

 

Tyvärr är själva renoveringskostnaden hög för en gammal båt vars underhåll brustit, och flera unika gamla jakter har därför huggits eller eldats upp. Dock finns ett antal kronjuveler kvar och idag stiger intresset för renovering av denna kulturskatt. I och med detta ökar även kunskapen och därmed möjligheterna till renovering. Detta många gånger tack vare att det finns kunniga eldsjälar som ställer upp med råd och dåd kring renovering.

 

Svårare att komma åt är de båtar som sålts och sedan försvunnit utomlands. Marknaden för klassiska båtar har växt internationellt, och flera svenska legendariska klenoder har försvunnit. Lyckligtvis finns det människor som aktivt söker efter försvunna flytetyg, stora som små, både på hemmaplan och utomlands. Förhoppningen är att vi kommande år både kan få hem ett antal båtar, och finna ännu fler objekt hemma i Sverige. Ofta står de både gömda och glömda, uppallade i lador med en plastpresenning

över sig…

 

Princess Svanevit stod på land på Hamble Marina i England – nu återföds hon… Hon kom hem igen!

 

Ambitionen är att få upp träbåtsbyggnadskonsten på Unescos världsarvslista.

bottom of page