top of page
gustaf-estlander.jpg

Konstruktör Gustaf Estlander

Fo165140A.jpg
Inredning_bildspel.jpg

Så mycket mer än en båt...

När Princess Svanevit beställdes år 1929 gavs strikta order till Plyms varv i Saltsjöbaden om att hon skulle bli den finaste båten som någonsin byggts! 
Den höga nivån på båtbyggarna i Saltsjöbaden var välkänd världen över och när man nu valde material, valdes det finaste som fanns att uppbringa, från för till akter, från köl till masttopp.

 

Utanpå detta ombads Evald Dahlskog, samtidens störste designmäster att lyfta inredningen till aldrig skådade nivåer. Dahlskog hade redan smyckat både Stockholms konserthus, Stockholms stadshus och Ivan Kreugers Tändstickspalats. Nu tog han sig an inredningen i den vackraste av segeljakter.

 

När Princess Svanevit gick i sjön år 1930 var hon i design och kvalitet ett mästerverk. De första året kappseglades hon framgångsrikt på hemmaplan och i England på The Solent innanför Isle of Wight, innan hon efter fyra år såldes för första gången. Malmö blev hemmahamnen fram till 1952, innan nästa ägare tog hem henne till Saltsjö Duvnäs. 
Därefter bar det av på en riktig långresa då familjen seglade söderut över Östersjön, Nordsjön, Biscayabukten via Gibraltar in i Medelhavet till Torrevieja i Spanien.
Här bodde Princess Svanevit till dess en förmögen engelsman på promenad fick syn på den högsta masten på den vackraste båten i hamnen.
Förhandlingar påbörjades och slutfördes raskt. Strax hissades segel och Princess Svanevit försvann i horisonten, återigen på väg norröver.
Och försvann, det gjorde hon…

 

Ryktena i Sverige kring vad som sedan hänt med en av landets mest firade jakter har över åren varit många; några hävdade att hon huggits upp, andra att hon förlist i en storm…
I flera år letade Bobby Cyrus, vid tiden anställd på Stockholms Båtsnickeri med ljus och lykta efter Princess Svanevit. Efter ett antal kalla spår fick han en dag höra om en engelsk 12 m R vid namn Baranquilla som förfallen stod på land i Hamble, England. Kunde det vara Princess Svanevit? 

 

- Det var det…

 

Nu inleddes år av förhandlingar. En excentrisk miljardär som inte ville sälja och ännu mindre mötas fanns på andra sidan bordet. Men så en dag kom äntligen en möjlighet till affär… 
Kontrakt skrevs och hon fraktades raskt hem till Sverige igen. Många unika svenska segeljakter, - var och en ett exempel på ypperlig svensk design och båtbygge, har sålts utomlands och försvunnit för gott… Princess Svanevit är undantaget.
Ja, hon var visserligen vid återkomsten i dåligt skick, men Plyms båtbyggares höga kvalitetsambitioner nästan 90 år tidigare, hade bidragit till att hon överlevt ett liv i såväl vågor som vind, sol, och saltvatten. 

 

Tack vare Bobbys Cyrus och Andreas Milldes envishet, och med hjälp av ett antal eldsjälar som älskar träbåtar och svensk båtbyggnadskonst, befinner sig nu Princess Svanevit sedan den 3 september 2017 bara 4 km fågelvägen, från platsen där hon föddes. 
Här renoveras hon på Stockholms Båtsnickeri och återföds till sin forna glans för att segla i minst 90 år till!

Även den unika intarsia-inredningen restaureras, lucka för lucka. Inredningen är så unik att den efter färdigställandet kommer att ställas ut separat på Liljevalchs konsthall i mars 2022.

 

Princess Svanevit – så mycket mer än bara en båt…
 

bottom of page