top of page
Svanevit-fanklubb.jpg
Svanevit hightech.jpg

Princess Svanevits signum

Kvalitet

När Princess Svanevit beställdes fick Plyms varv order om att hon skulle bli den finaste av segeljakter. Den höga nivån på båtbyggarna i Saltsjöbaden var välkänd världen över och man valde de finaste material som fanns att uppbringa från för till akter, från masttopp till köl. När Princess Svanevit efter ett år sjösattes 1930 var hon i design och kvalitet ett svårslaget mästerverk!

 

Kultur - Swedish Grace

Ewald Dahlskog, samtidens störste designmäster, ombads inför båtbygget att designa inredningen. Dahlskog hade redan smyckat både Stockholms Konserthus och Ivar Kreugers Tändstickspalats. Idag, drygt 90 år senare, är inredningens intarsior renoverade. De ställdes ut på Liljevalchs konsthall i Stockholm under februari - april 2022.

 

Äventyr

De första åren kappseglades Princess Svanevit framgångsrikt i Sverige och i England, innan hon såldes för första gången. Därefter följde i tur och ordning hemmahamnarna Malmö, Saltsjö Duvnäs och Torrevieja. Sedan försvann hon… Ryktena i Sverige kring vad som hänt med en av landets mest firade jakter har varit många; några hävdade att hon huggits upp, andra att hon förlist i en storm i Medelhavet. I flera år letades det med ljus och lykta efter henne. Efter ett antal kalla spår hörde man talas om en engelsk 12mR som ganska sliten stod på land i England. Kunde det vara hon?

 

Envishet

Det var Princess Svanevit, och kontakt togs med ägaren som dock inte ville sälja. Efter år av påstötningar gick affären äntligen i lås. Visserligen var hon vid återkomsten till Sverige i dåligt skick, men båtbyggare Plyms höga kvalitet hade bidragit till att hon överlevt såväl vågor som vind, sol, och saltvatten. Tack vare Stockholms båtsnickeris envishet och ett aktivt engagemang från Familjen Burre Hellmans stiftelse, finner vi idag Princess Svanevit bara 4 km fågelvägen från platsen där hon föddes.

 

Innovation

Hon byggdes på klassiskt manér, men inte heller på 30-talet var man främmande för att hitta innovativa lösningar. Idag renoveras hon med stöd av både både CAD och robotteknik, men med klassiskt båtbyggnadshantverk i botten. Detta för att segla väl, i minst 90 år till.

 

Hållbarhet

Princess Svanevit är från början byggd i naturmaterial, och när hon nu renoveras finns ett hållbarhetstänk i alla processer. När hon väl är i sjön seglar hon, och i stiltje tar hon sig fram med hjälp av miljövänliga elmotorer (monteras in till säsongen 2022). Hela projektet genomsyras av ett väl genomtänkt miljö- och hållbarhetsperspektiv.

 

Förebild

Att Princess Svanevit kom hem till Sverige igen glädjer alla seglare. Att hon renoveras till nyskick är stort, att hon i huvudsak drivs av ideella krafter och bidrar till framtida renoveringsprojekt är större. Att detta främjar både bevarandet av klassiska båtar och främjar svensk båtbyggnadskonst, är riktigt stort.

 

Mötesplats

Princess Svanevit är såväl symbol som bas för det goda mötet – All Aboard! 

bottom of page